http://repositorio.unb.br/handle/10482/23818
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ARTIGO_ContributionIdentificationCharcoal.pdf | 2,28 MB | Adobe PDF | View/Open |
Title: | A contribution to the identification of charcoal origin in Brazil II : macroscopic characterization of cerrado species |
Authors: | Gonçalves, Thaís Alves Pereira Nisgoski, Silvana Oliveira, Julia S. Marcati, Carmen Regina Ballarin, Adriano Wagner Bolzón de Muñiz, Graciela Ines |
Assunto:: | Cerrados Desmatamento Carvão vegetal Conservação da natureza |
Issue Date: | 2016 |
Publisher: | Academia Brasileira de Ciências |
Citation: | GONÇALVES, Thaís Alves Pereira et al. A contribution to the identifi cation of charcoal origin in Brazil II: macroscopic characterization of Cerrado species. Anais da Academia Brasileira de Ciências, Rio de Janeiro, v. 88, n. 2, p. 1045-1054, 2016. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-37652016000301045&lng=en&tlng=en>. Acesso em: 7 jul. 2017. doi: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-37652016000301045&lng=en&tlng=en. |
Abstract: | O cerrado brasileiro é a savana mais rica do mundo. Também é um dos biomas mais ameaçados do país e um hotspot de prioridade de conservação. As principais causas do desmatamento no cerrado são as práticas agrícolas, pecuária e produção de carvão vegetal. Apesar da produção de carvão possuir menor impacto, seu consumo representa o desmatamento de 16.000 Km² do cerrado. Para a conservação do bioma é essencial aprimorar a fiscalização florestal. Assim sendo, neste trabalho apresentamos a caracterização macroscópica de carvão vegetal de 25 espécies do cerrado. Simulamos as condições reais de profissionais que realizam a fiscalização, usando ampliações de 10x, 25x e 65x. Igualmente, as micrografias dos carvões são todas das seções transversais devido à maior quantidade de informações anatômicas. Analisamos também a textura, o brilho, a vitrificação, rupturas e alguns caracteres especiais. As espécies apresentam várias diferenças em sua estrutura anatômica. Embora algumas sejam muito características, este trabalho não tem intenção de identificar carvões apenas por análises de macroscopia. Mas pode fornecer orientações para futura identificação de gêneros ou espécies. Também fornece conhecimento para os agentes governamentais poderem verificar os documentos de origem florestal por análise rápida de amostra do próprio carvão. |
Abstract: | The Brazilian Cerrado is the richest savanna in the world. It is also one of the biomes more threatened in the country and a hotspot for conservation priorities. The main causes of deforestation in Cerrado are agricultural practices, livestock and charcoal production. Although charcoal has a minor impact, its consumption represents the deforestation of 16.000 Km² of the Cerrado. To contribute for the biomes's conservation it is very important to improve forestry supervision. Thus, in this work we present the macroscopic characterization of charcoal from 25 Cerrado's species. We simulate the real conditions of forest controllers by using the magnifications of 10x, 25x and 65x. Likewise, the charcoals micrographs are all of transverse sections due to the larger amount of anatomical information. We also analyzed texture, brightness, vitrification, ruptures and some special features. The species present several differences in their anatomical structure. Although some of them are very unique, this work does not intent to identify charcoals only by macroscopic analyses. But it might give directions to future identification of genera or species. It also provides knowledge for government agents to verify the documents of forestry origin by fast analyzing a sample of charcoal itself. |
Licença:: | Anais da Academia Brasileira de Ciências - This is an open-access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)). Fonte: <http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-37652016000301045&lng=en&tlng=en>. Acesso em: 7 jul. 2017. |
DOI: | https://dx.doi.org/10.1590/0001-3765201620150322 |
Appears in Collections: | Artigos publicados em periódicos e afins |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.