Skip navigation
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio2.unb.br/jspui/handle/10482/28083
Files in This Item:
File SizeFormat 
v22n3a08.pdf1,49 MBAdobe PDFView/Open
Title: Microwave-assisted Passerini reactions under solvent-free conditions
Authors: Barreto, Angélica de Fátima S
Vercillo, Otilie E
Andrade, Carlos Kleber Z
Assunto:: α-acyloxy carboxyamides
Passerini reaction
microwave irradiation
solvent-free reactions
Issue Date: 2011
Publisher: Sociedade Brasileira de Química
Citation: J. Braz. Chem. Soc.,v.22,n.3,p.462-467,2011
Abstract: Various α-acyloxy carboxyamides were easily obtained combining three building blocks in one step: a carboxylic acid, an aldehyde and an isonitrile (Passerini reaction), using microwave irradiation under solvent-free conditions. The products were obtained in good yields (61-90%) and in short reaction times (< 5 min), using two different temperatures (60 and 120 ºC). At 120 ºC, the yields were higher and the reactions faster (< 1 min). Most of the obtained products are multifunctional allowing their application in consecutive Passerini reactions
Diversas α-acilóxi carboxamidas foram facilmente obtidas combinando três componentes em uma única etapa: um ácido carboxílico, um aldeído e uma isonitrila (reação de Passerini), usando irradiação de micro-ondas em condições sem solvente. Os produtos foram obtidos em bons rendimentos (61-90%) e em tempos reacionais bastante curtos (< 5 min), usando duas diferentes temperaturas (60 e 120 ºC). A 120 ºC, os rendimentos foram mais altos e as reações mais rápidas (< 1 min). Vários dos produtos formados são multifuncionais, possibilitando sua aplicação em reações de Passerini consecutivas
metadata.dc.description.unidade: Em processamento
DOI: https://dx.doi.org/10.1590/S0103-50532011000300008
Appears in Collections:Artigos publicados em periódicos e afins

Show full item record " class="statisticsLink btn btn-primary" href="/jspui/handle/10482/28083/statistics">



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.