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Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.unb.br/handle/10482/28242
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Title: Desempenho agronômico e recomendações para cultivo de quinoa (brs syetetuba) no cerrado
Agronomic performance and recommendations for quinoa (brs syetetuba) crop in the Brazilian savannah
Authors: Spehar, Carlos Roberto
Rocha, Juliana Evangelista da Silva
Santos, Roberto Lorena de Barros
Assunto:: Chenopodium quinoa
Grãos
Biomassa
Plantas
Issue Date: 2011
Publisher: Escola de Agronomia e Engenharia de Alimentos/UFG
Citation: Pesqui. Agropecu. Trop.,v.41,n.1,p.145-147,2011
Abstract: Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.), native to the South American Andes, has been adapted for cultivation in Brazil, via progeny selection. Originating from the Q4 population, from Ecuadorian valleys, Q4.5 has shown outstanding performance. During the trials, it was standardized for agronomic traits and named BRS Syetetuba. In the summer and winter, it reached 2.3 t ha-1 and 7.5 t ha-1, respectively for grain and biomass yield, in 120 days, from emergence to maturity. These results were higher than those reached by the BRS Piabiru and Kancolla check cultivars. The grains are saponin-free and have a mean weight of 2.9 g 1000-1. The results reveal that the BRS Syetetuba meets the desirable characteristics for commercial yield in Brazil.
A Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.), originária dos Andes, tem sido adaptada ao cultivo no Brasil, via seleção de progênies. Entre as progênies avaliadas, tem-se destacado a Q4.5, proveniente da população Q4, originária dos vales equatorianos. O genótipo foi uniformizado em suas características agronômicas, recebendo o nome de BRS Syetetuba. Em experimentos de verão e entressafra, apresentou rendimentos de 2,3 t ha-1 de grãos e 7,5 t ha-1 de biomassa total, em 120 dias, da emergência à maturação. Estes resultados superaram aqueles alcançados pelas cultivares padrões BRS Piabiru e Kancolla. Os grãos são livres de saponina e têm peso médio de 2,9 g 1000-1. Os resultados indicam que a BRS Syetetuba reúne características favoráveis para desencadear a produção comercial de quinoa no Brasil.
DOI: https://dx.doi.org/10.5216/pat.v41i1.9395
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