Skip navigation
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.unb.br/handle/10482/12869
Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ARTIGO_EffectPreharvestSpraying.pdf469,99 kBAdobe PDFView/Open
Title: Effect of preharvest spraying with thidiazuron on fruit quality and maturity of apples
Other Titles: Efeitos da pulverização pré-colheita com thidiazuron sobre a qualidade e a maturação de frutos em macieiras
Authors: Amarante, Cassandro Vidal Talamini do
Megguer, Clarice Aparecida
Blum, Luiz Eduardo Bassay
Assunto:: Maçã
Pulverização
Fitorregulador
Issue Date: Apr-2003
Publisher: Sociedade Brasileira de Fruticultura
Citation: AMARANTE, Cassandro Vidal Talamini do; MEGGUER, Clarice Aparecida; BLUM, Luiz Eduardo Bassay. Effect of preharvest spraying with thidiazuron on fruit quality and maturity of apples. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 25, n. 1, p. 59-62, abr. 2003. Disponível em: <http://www.scielo.br/pdf/rbf/v25n1/a18v25n1.pdf>. Acesso em: 15 mar. 2013.
Abstract: ABSTRACT
Apple trees, cultivars Gala and Fuji, were sprayed at full bloom with thidiazuron (TDZ) at the doses of 0, 5, 10, or 20 g (a.i.) ha-1 and fruit were assessed for quality and maturity. In both cultivars, the increase of TDZ dose had detrimental effects on fruit quality, causing a reduction of fruit red surface and an increase of percentage of fruit that was asymmetrical and with calyx-end rot. TDZ caused an increment of calyx-end aperture that might have increased calyx-end rot. TDZ increased density and the length : diameter (L : D) ratio of the fruit. The number of viable seeds was not affected by TDZ. TDZ resulted in a substantial delay of fruit maturity in ‘Gala’ but not in ‘Fuji’. TDZ also reduced soluble solids content (SSC) in ‘Gala’ and reduced titratable acidity in both cultivars. ______________________________________________________________________________ RESUMO
Macieiras, cultivares Gala e Fuji, foram pulverizadas em plena floração com thidiazuron (TDZ), nas doses de 0; 5; 10 e 20 g (i.a.) ha-1, e os frutos avaliados em termos de qualidade e maturação. Em ambas as cultivares, o TDZ apresentou efeitos negativos na qualidade dos frutos, com redução na percentagem de cor vermelha na casca e aumento na percentagem de frutos assimétricos e com podridão carpelar. O TDZ causou aumento na abertura carpelar, o que pode ter ocasionado aumento de incidência de podridão carpelar. O TDZ aumentou a densidade e a relação comprimento : diâmetro (C : D) dos frutos. O número de sementes viáveis não foi afetado pelo TDZ. O TDZ retardou substancialmente a maturação dos frutos na cultivar Gala, mas não na cultivar Fuji. O TDZ reduziu os teores de sólidos solúveis totais na cultivar Gala e reduziu a acidez titulável em ambas as cultivares.
Licença:: A Revista Brasileira de Fruticultura onde licenciada sob uma Licença Creative Commons Uso Não Comercial (CC BY NC). Fonte: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_serial&pid=0100-2945. Acesso em: 15 mar. 2013.
DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452003000100018
Appears in Collections:FIT - Artigos publicados em periódicos

Show full item record Recommend this item " class="statisticsLink btn btn-primary" href="/handle/10482/12869/statistics">



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.